Onze werkwijze

Libre Foundation werkwijze

Samen

Praktisch

Resultaatgericht

samen

Samen

Zonder goede input en zonder een opdrachtgever die meedenkt kunnen wij geen succesvolle trainingen geven die je organisatie echt vooruit helpt. Natuurlijk kunnen we een training geven waar de deelnemers blij van worden, maar we willen meer!

We willen een echte bijdrage leveren aan het beter (samen)werken van je organisatie. En om te weten wat daarvoor nodig is gaan we in gesprek met je en bepalen we samen wat nodig is.

Libre Foundation training eigen praktijk uitgangspunt

Praktisch: we halen de praktijk in de training

Veel opleidingsbureaus zullen beloven dat hun trainingen 'praktisch' zijn. Dat de deelnemers na afloop het geleerde kunnen toepassen in hun eigen praktijk.

Wij willen meer: de praktijk van de deelnemers vooraf leren kennen, hun praktijksituaties al van tevoren kennen en de training daarom heen bouwen. 

Libre didactische vaardigheden

Resultaatgericht: stap voor stap richting ander gewenst gedrag

Natuurlijk wil je dat de training resultaat oplevert! Maar ja, hoe meet je? Hoe weet je of de voorgenomen doelen gehaald zijn? En hoe realistisch zijn die vooraf opgestelde doelen?

Dit is onze aanpak om resultaat te halen:

Om te beginnen stellen we samen met jullie van tevoren vast wat het probleem is en hoe de training daarbij kan helpen. Om samen, gebaseerd op alle informatie in te schatten wat je als opdrachtgever na afloop mag verwachten van de deelnemers.

Laten we gelijk duidelijk zijn: we beloven geen dingen waarvan we niet weten of we ze waar kunnen maken. We weten dat resultaat voor de ene deelnemer iets anders kan zijn dan voor de andere. We weten dat de context waarbinnen de deelnemers werken een belangrijke factor kan zijn in het al dan niet toepassen van het gewenste gedrag.

En toch...we weten heel goed hoe we zoveel mogelijk kunnen bereiken:

  • De deelnemers uitnodigen en stimuleren echt ander gedrag te laten zien.
  • Aan de slag gaan met hun eigen praktijksituaties.
  • Constructieve feedback geven aan de individuele deelnemers.
  • Een trainingssetting creëren waarin de deelnemers zo waarheidsgetrouw mogelijk kunnen oefenen met hun lastige situaties.
  • Tussentijdse opdrachten meegeven die de deelnemers stimuleren alvast resultaten te boeken met wat ze geleerd hebben.
tools verandering

Onze aanpak en methodes tijdens trainingen

Onze trainingsaanpak en methodes zijn praktijkgericht, interactief en motiverend. We vermijden lange Powerpointpresentaties en kringgesprekken. In plaats daarvan gaan we actief aan de slag met interactieve oefeningen, originele opdrachten in kleine groepen en duo's, en andere dynamische, ervaringsgerichte leermethoden die de betrokkenheid en participatie stimuleren. Uiteindelijk doel is natuurlijk dat de deelnemers ander gedrag laten zien.

  • Samen met jullie inventariseren we voorbeelden en praktijksituaties, die we in de training combineren met actuele theoretische concepten en praktische toepassingen.
  • Deelnemers onderzoeken hun huidige manier van trainen en ontwikkelen een verbeterde, eigen aanpak.

  • Deelnemers ontvangen een praktische toolkit, zoals een werkboek met heldere hand-outs en divers materiaal, om hen te ondersteunen bij het implementeren van het geleerde in hun dagelijkse praktijk.

De fasen van onze werkwijze op een rijtje

Libre Foundation gesprek

Gesprek met de opdrachtgever

Wat is er aan de hand? Waar zit je mee? Hoe kunnen we helpen? Hoe zou een training daarbij kunnen helpen? Globale doelstellingen training. Wanneer we het eens zijn over de opzet van de training en een trainer hebben gevonden maken we ook de zakelijke afspraken.

Vanaf dan start het traject om de training een succes te laten worden.

Libre Foundation trainingsaanpak

Inventarisatie praktijksituaties deelnemers en voorbereidingsopdracht

Van tevoren vragen we aan de deelnemers een lastige praktijksituatie op te schrijven. Zo krijgen wij van hen relevante casussen (aan de hand van een format dat wij verstrekken) en horen we waar de uitdagingen liggen, wat voor moeilijkheden dit oplevert, en natuurlijk ook over wat al succesvol verloopt.

We geven ze ook de relevante trainingsinformatie een voorbereidingsopdracht mee. Zo komen ze goed voorbereid en met de juiste verwachting naar de training.

Libre Foundation trainingsaanpak

Opstellen definitief trainingsprogramma

Op basis van de bevindingen uit fase 1, samen met alle beschikbare informatie, zullen we de definitieve leerdoelen vaststellen en het definitieve trainingsprogramma ontwikkelen.

Libre Foundation trainingsaanpak

Uitvoering trainingsprogramma

Onderdeel van het trainingsprogramma zijn ook de huiswerkopdrachten en de tussentijdse feedback en coaching.

Libre Foundation trainingsaanpak

Terugkoppeling, evaluatie en follow-up

Tussentijds koppelen we terug aan de opdrachtgever. We kunnen samen bespreken of we nog op de goede weg zitten of dat er aanpassingen (vanuit de organisatie of vanuit de trainer) gewenst zijn.

Na afloop bespreken we met de deelnemers en met de opdrachtgever wat mogelijke vervolgstappen zijn. Mede gebaseerd op de evaluatie.

Wij adviseren om een vervolg te geven aan de trainingen. Dit zorgt ervoor dat leren een voortdurend proces is dat tot blijvende verandering en verbetering zal leiden:

  • Deelnemers bespreken hoe ze het geleerde in de afgelopen periode in de praktijk hebben gebracht en wat ze hebben geleerd in de ‘weerbarstige’ werkelijkheid.
  • Deelnemers versterken het geleerde door opnieuw samen door de kern van de lesstof van de training te gaan. Herhaling, (geleide) reflectie en evaluatie helpt om nieuwe vaardigheden en kennis te consolideren.
  • Soms kunnen deelnemers problemen ondervinden bij het toepassen van wat ze geleerd hebben. Een terugkomsessie biedt motivatie, aanmoediging en een ondersteuningssysteem.


Praktijkvoorbeeld

Bekijk de video om te zien hoe onze samenwerking er in de praktijk uit kan zien.

Zin om met ons samen te werken aan concrete resultaten?